Marian blogi

Mitä tehdä, kun esimies ärsyttää? Viisi vinkkiä muutokseen!

Pienenä minulla oli pakastimessa lasipullo. Pullon sisälle olin taitellut ruutuvihkosta revityn pienen palan paperia. Paperin palassa luki opettajani nimi. Nimi, joka ärsytti. Opin tämän konstin Suosikki-lehdestä. Se helpotti, hetkellisesti. Olin varma, että ärsytys lakkaisi, kun pääsisin työelämään.

Opettajat vaihtuivat kuitenkin esimiehiksi ja silti tuttu kaava toisti itseään. Ei auttanut enää hankkia lisää lasipulloja tai kirjoittaa palautetta Suosikin toimitukseen. Jäljelle jäi katsoa peiliin. Ympärillä olevia ihmisiä, kun ei voi muuttaa. Vain itseään voi muuttaa. Välillä se tieto satuttaa. Olisi paljon helpompaa uskotella olevansa täydellinen ja peittää omat haavansa muiden syyttelyyn. Meillä on kuitenkin aina valta itsellämme valita miten suhtaudumme ympärillä olevaan maailmaan. Työelämässä tilanne on toisin. Vai onko? Usein kolikko on ollut niin kauan kääntämättä, että unohdamme sen toisen puolen olevan olemassa. Haastavan tilanteen vastaus on aina löydettävissä meidän omilla valinnoillamme.

Mitä tehdä, kun esimies ärsyttää?

1. Anna palautetta

Saamme työstämme palautetta, jotta voimme kehittyä. Kannustavaa palautetta, kun onnistumme. Rakentavaa palautetta, jotta tunnistamme kehityskohteemme. Palautteenanto ei kulje vain yhteen suuntaan. Myös esimiehesi tarvitsee palautetta kehittyäkseen. Myös esimiehesi on ihminen. Usein ärsytys kasvaa tarpeettoman suureksi puhumattomuuden myötä. Mieti, mikä esimiehesi tavassa toimia ärsyttää? Mikä tunteen käynnistää? Tunteen taustalla voi olla hyvin arkinen työrutiini, jota esimiehesi ei ole edes huomioinut. Vastoin yleistä luuloa, esimiehet eivät osaa lukea ajatuksia. Jos esimiehesi ärsyttää, anna hänelle palautetta ottamalla asia esille.

2. Tarjoa apuasi

Sinua ärsyttää, kun esimiehesi ei osaa tiettyjä asioita. Kahvipöydän ääressä kerrot työkaverille, miten typerä esimiehesi jälleen oli. Yhdessä supattelette miten huono hän on työssään, miten paljon kivempaa kaikilla olisi, jos hän olisi parempi johtaja. Kahvitauko loppuu ja palaatte työpisteelle. Työt jatkuvat ja seuraavana päivänä sama keskustelu odottaa sinua takahuoneessa. Kun kädessäsi on tieto paremmasta ja toimivasta työyhteisöstä, miksi et käyttäisi sitä? Miksi et auttaisi esimiestäsi? On turha valittaa, jollei ole valmis itse tekemään muutosta. Jos esimiehesi ärsyttää, auta häntä onnistumaan.

3.  Ota etäisyyttä vastuun kautta

Helpoin tapa välttää ärsyttävien ihmisten seuraa on ottaa etäisyyttä. Kyllä, myös työelämässä tämä on mahdollista toteuttaa. Osoita esimiehellesi haluavasi vastuuta ja itsenäistä työtä. Mitä paremmin työstäsi itsenäisesti suoriudut, sitä vähemmän olet esimiehesi silmissä. Vastuunotto osoittaa, että olet kykenevä itse johtamaan omaa suoriutumistasi. Ärsytys myös korostuu, kun olet turhautunut. Vastuullinen työ haastaa sinut uudelle tavalla eikä aikaa jää turhautumiselle. Jos esimiehesi ärsyttää, ota etäisyyttä vastuun kautta.

4. Hankkiudu esimiesasemaan

Epäoikeudenmukaisuus on ollut minulle sietämätöntä aina. Se sai minut jo ala-asteella kirjoittamaan nimiä pakastimeen. Se sai minut tuhlaamaan aikaani kapinointiin. Työelämässä olisin voinut jäädä kiinni samaan ansaan, mutta valitsin kääntää kolikon ympäri. Mitä tehdä, jos et ole tyytyväinen toimintaan? Jäätkö valittamaan ja vinkumaan pahaa maailmaa vai käytätkö siitä saadun voiman itseesi? Sanotaan, loukkaus on paras motivaattori menestykseen. Älä tuhlaa aikaasi kapinointiin, kun voit hyödyntää voiman itsesi kehittämiseen. Jos esimies ärsyttää, hankkiudu itse esimiesasemaan.

5.  Ole itsellesi rehellinen

Tärkeintä työelämässä, kuten koko elämässä on muistaa; Me olemme täällä itseämme varten. Loppujen lopuksi jokainen vastaa vain itsestään. Omista tavoitteistaan, omista unelmistaan, omasta elämästään. Jos esimies ärsyttää loputtomasti, eikä mikään avaa tilannetta, on oltava rehellinen itselleen. Kuinka pitkälle olet valmis taipumaan? Miksi tekisit töitä huonolle esimiehelle? Sinulla on aina valta valita; hyväksyä tilanne tai jatkaa eri suuntaan.

Työelämä on täynnä mahdollisuuksia. Älä toista samoja kaavoja, uskalla kääntää kolikko ympäri!

 

Maria Korpisalo
Motimate
Toimitusjohtaja
maria@motimate.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka minä olen?

32v, unelmoija, yrittäjä, toimitusjohtaja ja ennen kaikkea esimies!

Uskon, että onnelliset työntekijät tuovat onnelliset asiakkaat. Tämä ohjenuora ohjaa minun päivittäistä työtäni. Yrittäjänä tietenkin tavoittelen liiketoiminnan kasvua ja sen voin saavuttaa vain keskittymällä työntekijöihimme.

Ihmiset ovat kaiken menestyksen takana. Ilman oikeita ihmisiä, ei hienoinkaan, isolla rahalla tuotettu liikeidea erotu enää markkinoilta. Se on aivan liian helppoa, tylsää ja kaikkien saatavilla. Sen vuoksi, me tarvitsemme tänä päivänä yhä enemmän parempaa johtamista, mahdollistavaa johtamista. Paremmalla johtamisella voidaan parantaa ja kehittää mitä vain! Tästä syystä esimiehenä kehittyminen on minulle jatkuva prosessi, joka ei koskaan saa päättyä.

Tervetuloa jakamaan ajatuksia esimiestyöstä!
Maria Aleksiina