Marian blogi

Miten saada ympärillä olevat ihmiset muuttamaan ja kehittämään toimintaansa?

Omaa suoritusta on helppo muuttaa, parantaa tai kehittää. Toimit eri tavalla kuin yleensä ja huomaat muutoksen. Lisäät toimintaasi tehoja ja parannat suoritustasi. Et välttele vaikeita tehtäviä vaan haastat itsesi oppimaan ja toimintasi kehittyy. Esimiesasemassa vastuu muuttuu. Vastaatkin yhtäkkiä oman työsi lisäksi toisten ihmisten työstä. Yksin se oli selkeää. Muutin toimintaani, sillä halusin muuttaa. En muuttanut toimintaani, sillä en halunnut muuttaa. Esimieasemassa tekemisen selkeys haihtuu ja tilalle tulee vastuu muiden tekemisestä. Kysymys onkin käänteinen. Miten saada ympärillä olevat ihmiset muuttamaan ja kehittämään toimintaansa?

”Valtataistelu yrittää olla kovempi johtaja kuin halu, on täysin hukkaan heitettyä aikaa”

Halu on todellinen pomomme. Se ei kiertele, se ei kaartele, se ei emmi, se toimii. Halu määrää aina. Halu on meidän sisäinen johtajamme, jota me tottelemme absoluuttisesti. Silloinkin, kun emme tee jotain, käsky tulee halusta. Me emme halua, emmekä me tee sitä. On aivan sama, kuka tai millainen esimies sinulla on, hän ei voi syrjäyttää halua. Valtataistelu yrittää olla kovempi johtaja kuin halu, on täysin hukkaan heitettyä aikaa. Yksikään esimies ei koskaan voi olla työntekijän sisäistä halua suurempi johtaja. Sen sijaan, esimies voi oivaltaa, että ainoa tapa saada aikaan muutosta tai kehitystä on alkaa ymmärtämään työntekijänsä sisäistä työelämää. Esimies, joka pyrkii tavoittamaan työntekijän sisäisen halun, pyrkii ymmärtämään työntekijän tapaa toimia. Tämän ymmärryksen kautta, on mahdollista tavoittaa jokaisen todellinen motiivi tehdä työssä parhaansa. Tämän ymmäryksen kautta, on mahdollista jakaa komento halun kautta, jonka käsky on ehdoton. Teoreettisesti voisimme siis löytää tavan miltei absoluuttiseen johtamiseen.

”Teoreettisesti voisimme löytää tavan miltei absoluuttiseen johtamiseen”

Olemme tottuneet mittaamaan kaikkea mitä teemme. Sitä mitä ei voi mitata, ei ole näkyvissä olevaa eikä näin olemassa. Haluamme silminnähtäviä tuloksia ja mielellään heti. Juoksemme hetkellisten tulosten perässä luomatta mitään pysyvää. Tähän ansaan astuttuessa olemme ikuisia juoksijoita. Saamme hetkittäin muutosta ja hetkittäin kehitystä. Kun otamme kaksi askelta eteenpäin,otamme aina vähintään yhden taaksepäin. Niin kauan, kun työntekijöiden sisäiset motivaatiot työlle ovat esimiehelle tuntemattomia, vieraita käsitteitä, muutosta ja kehitystä johtaa työntekijöiden sisäiset halut. Halut, jotka repivät työyhteisöä eri suuntiin. Yksi haluaa muutosta, toinen ei halua. Toinen haluaa kehitystä, toinen ei halua. Yksi askel eteenpäin ja yksi taaksepäin. Olemme jumissa.

Exceliin piirretty kaava ei kerro meille, miten paljon voimme tuottaa tulosta, kun keskittyisimme esimiehenä ymmärtämään henkilökunnan sisäistä työelämää. Katsomme lukuja ja toteamme korkean liikevaihdon muodostuvan isosta keskiostoksesta ja riittävästä asiakasmäärästä. Meidän on vaikea hahmottaa mitään, mikä ei ole näkyvää ja konkreettista. Saamme konkreettista suorittamisen tuntua vain asioista, mitkä on helppo mitata ja todentaa. Asioista, mitkä voimme fyysisesti tuntea. Emme tunnista sitä, mikä tuloksen todellisesti synnytti – halu. Kaiken sen toiminnan ja muutoksen takana oli oikeasti halu olla parempi. Halu sai meidät haluamaan muutosta ja kehitystä niin paljon, että muutimme ja kehitimme toimintaamme. Halu ei ole näkymätöntä, vaikka se ei ole mitattavaa, se on kaikki mitä me teemme ja emme tee.

”Emme tunnista sitä mikä tuloksen todellisesti synnytti – halu”

Johtaja, joka ei opi tunnistamaan ei mitattavien asioiden arvoa, pysyy tiukasti paikoillaan yhdessä tiiminsä kanssa. Työelämää johdetaan halujen kautta, ei antamalla niille auktoriteettia. Muutos ja kehitys tarvitsee johtajan, joka on halua fiksumpi. Esimiehen, joka tekee yhteistyötä työntekijän sisäisen johtajan kanssa. Jumissa olevalla organisaatiolla ei yksinkertaisesti ole tulevaisuutta. Mikään muu ei ole pysyvää, kuin muutos. Kasvu on kaiken elollisen toiminnan edellytys ja kasvaaksemme, me tarvitsemme halua.

 

Maria Korpisalo
Motimate
Toimitusjohtaja
maria@motimate.fi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka minä olen?

32v, unelmoija, yrittäjä, toimitusjohtaja ja ennen kaikkea esimies!

Uskon, että onnelliset työntekijät tuovat onnelliset asiakkaat. Tämä ohjenuora ohjaa minun päivittäistä työtäni. Yrittäjänä tietenkin tavoittelen liiketoiminnan kasvua ja sen voin saavuttaa vain keskittymällä työntekijöihimme.

Ihmiset ovat kaiken menestyksen takana. Ilman oikeita ihmisiä, ei hienoinkaan, isolla rahalla tuotettu liikeidea erotu enää markkinoilta. Se on aivan liian helppoa, tylsää ja kaikkien saatavilla. Sen vuoksi, me tarvitsemme tänä päivänä yhä enemmän parempaa johtamista, mahdollistavaa johtamista. Paremmalla johtamisella voidaan parantaa ja kehittää mitä vain! Tästä syystä esimiehenä kehittyminen on minulle jatkuva prosessi, joka ei koskaan saa päättyä.

Tervetuloa jakamaan ajatuksia esimiestyöstä!
Maria Aleksiina