Marian blogi

Onko motivaatio salainen supervoima vai kaikkien käytössä oleva käyttövoima?

Motivaatio lähtee sisältäpäin, Motimate näkyy ulospäin.

Kuinka hyvä sinä haluat olla työssäsi? Kaikki haluavat olla hyviä, mutta vain harvat ovat valmiita tekemään lujasti töitä ollakseen parhaita. Osaaminen työssä auttaa, mutta se ei vie meitä niin pitkälle kuin motivaatio. Meistä tulee juuri niin hyviä kuin päätämme olla. Vain me itse määritämme kuinka hyväksi työssämme voimme kasvaa ja kehittyä. Se ei tietenkään tapahdu itsestään. Se vaatii virheitä ja  kokemuksia, onnistumisia ja epäonnistumisia, paljon työtä ja toistoa, mutta ennen kaikkea se vaatii motivaatiota.

Yrityksemme nimi Motimate syntyi sanasta Motivate. Pyörittelin ajatuksissani pitkään mikä on menestyvän myymälätyöskentelyn taustalla. Minulta useasti kysyttiin esimiestyössä mitä teen toisin kuin muut, kun myymäläni menestyvät? En silloin osannut analysoida tätä. En nähnyt mitään fyysisiä eroja mitä työskentelyni olisi sisältänyt. Usein myös ajattelin, että minulla on käynyt vain hyvä tuuri asioissa. Lähdin hakemaan yrityksen nimeä toisesta lähtökulmasta. Mikä minulle myymälätyöskentelyssä on tärkeintä? Silloin lamppu kirkastui, motivaatio. Olen aina ollut hyvin ehdoton siitä, etten pysty työskentelemään sellaisessa työpaikassa, jossa minun motivaationtaso on alkanut hiipumaan. En ole halunnut itselleni sellaista työtä, johon minulla ei ole motivaatiota enkä myöskään tarjota yhdellekään yritykselle omaa työpanostani, jos tiedän ettei motivaationi ole täydellä teholla. Tämä voi kuulostaa jopa hyvin mustavalkoiselle, sen noudattaminen on kuitenkin kehittänyt minua valtavasti.

Motivaatio on meidän sisäinen voimamme, jonka avulla pystymme antamaan parhaan työpanoksen itsestämme. Ilman motivaatiota tiedän, etten anna parastani. Tälläinen työskentely ei tee hallaa pelkästään työpaikalle vaan eniten se heijastuu työntekijän omaan kehitykseen. Työntekijä, joka tekee töitä päivästä toiseen ilman motivaatiota, ei pysty kehittymään. Tällöin toiminnasta uupuu täysin ilo ja mielihyvä, mikä työstä kuuluu saada, kun se koskettaa henkilön sisäistä motivaatiota. Miksi on sitten tärkeää, että työstä nauttii, eikö se riitä, että motivoituu asioista työpaikan ulkopuolella? Työ voi olla parhaimmillaan elämäntapa, jota tekee täydestä ilosta ja intohimosta. Työskentelyä ohjaa oma sisäinen voima, motivaatio. Työssä pääsee loistamaan ja olemaan paras versio itsestään juuri sillä hetkellä. Kehittymään ja kasvamaan juuri niin hyväksi kuin itse päättää olla. Itselleni kysymys on päinvastainen. Miksi me haluaisimme olla töissä, jossa ei ole motivoitunut?

Usein ajatellaan, että työpaikan esimiehen tehtävä on motivoida työntekijöitä. Motivaatio lähtee kuitenkin aina henkilöstä itsestään. Itse koen, että esimiehen tehtävä on keskittyä luomaan oikeat olosuhteet motivaation syntymiselle. Tämä vaatii esimieheltä tiiminsä todellista tuntemista ja yhteisten työarvojen määrittämistä. Pyrin työssäni motivoimaan tietoisesti itseäni sekä tarjoamaan omia hyväksi havaittuja keinoja herättää motivaatiota myös tiimilleni. Kaikki me olemme kuitenkin yksilöitä ja loppujen lopuksi vastuu on yksilöllä itsellään. Kokosin yhteen itselleni tärkeimmät asiat työssä mitkä edistävät oman motivaatiotason kasvamista sekä auttavat luomaan olosuhteet motivaation syntymiselle.

1. JAA KAIKKI MITÄ TIEDÄT ETEENPÄIN TOISILLE JA SITÄ ENEMMÄN SAAT ITSELLESI!

Usein työpaikalla ajattelemme kuin ala-asteella koulussa ettei vieruskaveri voi nähdä mitä kirjoitan koepaperiin. Omimme ideoitamme ”tämä on minun ideani, eikä kukaan muu voi sitä käyttää”. Mistä ideat sitten syntyvät? Kokemuksista. Me elämme ja koemme tätä maailmaa joka hetki. Me myös ajattelemme joka hetki. Hämmästyttävää kyllä, mutta ihminen ajattelee päivässä 60 000-70 000 ajatusta. Kaikki ideamme syntyvät siis kokemuksiemme kautta. Tapaamme ihmisiä ja poimimme ajatuksiimme heidän lauseitaan, katsomme tv:tä ja nappaamme ajatuksiimme siinä nähdyn mainoksen, luemme kirjoja ja huomaamatta otamme ajatuksiimme asioita sieltä. Kaikki ideat ovat avointa tietoa. Me näämme maailman siten, kuin ajattelemme. Ei ole siis kenenkään omaa ideaa tai toimintatapaa. Se on aina monen kokemuksen summa mihin on vaikuttanut useat ihmiset ja useiden ihmisten ajatukset. Jakamalla työpaikalla ideoita, ajatuksia ja kokemuksia työyhteisön hyväksi, syntyy aina jotain merkittävämpää kuin siten, että tieto olisi pidetty yhden ihmisen sisällä. Mitä enemmän ajatuksia ja kokemuksia pystymme yhdistämään, sitä laajemmin ja syvemmin pystymme työskentelemään. Mitä laajemmin ja syvemmin pystymme työskentelemään, sitä nopeammin kehitämme omaa osaamistamme. Jaa siis kaikki tieto mitä sinulla on eteenpäin toisille ja sitä enemmän saat aina itsellesi!

2. NÄÄ KAIKESSA POSITIIVISUUS!

Tällä hetkellä on trendikästä kirjoittaa positiivisuuden voimasta. Nettipalstat ja artikkelit täyttyvät elämän ohjeista kuinka löytää positiivisuuden voima ja mikä vaikutus sillä elämään on. Muoti-ilmiö vai elämäntapa? Joka tapauksessa tämä tuote loppuisi kauppojen hyllyiltä saman tien. Ensimmäistä kertaa positiivisuuden voima todistettiin vuonna 1985, joten tuotteena voisimme puhua muoti-ilmiön sijaan klassikosta. Positiivisuuden hyödyt ovat tutkittuja ja todistettuja. Se on kaikkien saatavilla ja vielä täysin ilmaiseksi.

Positiivinen asenne ei tarkoita minulle jatkuvia kärrynpyöriä ja taukoamatta hymyilyä. Positiivinen asenne on enemmänkin hyväksymistä. Positiviinen asenne työelämässä auttaa näkemään vaikeatkin ja haastavat tilanteet arvokkaina.  Me kaikki koemme työelämässä, kuten elämässä yleensäkin vastoinkäymisiä. Opettavatko meitä eniten ne työelämän tähtihetket vai ne kaikista vaikeimmat ja haastavat tilanteet? Sen sijaan, että antaisi negatiivisten ajatusten ottaa vallan, oppisi luottamaan omaan positiivisuuden voimaan nähdä haastavat tilanteet työelämässä arvokkaina. Meille kaikista opettavaisina hetkinä. Nimenomaan hetkinä – aina tulee seuraava päivä, mikään ei ole pysyvää, joten on myös turha jäädä kiinni vastoinkäymisen tunteeseen.

3. KOHTAA VIRHEESI JA KANNA VASTUU!

Kuinka usein olet törmännyt siihen miten työpaikka täyttyy syyttelystä, kun eteen ilmaantuu jokin ongelma tai haaste? Harvoin löytyy ihmisiä, jotka nostavat kätensä ylös ja sanovat: ”minä kannan täyden vastuun tässä asiassa.” On paljon helpompi löytää tekosyitä tai syytellä muita kuin katsoa peiliin ja kantaa vastuu itse. Olen törmännyt tähän niin monta kertaa työelämässä ja myös itse sortunut samaan. Esimies perustelee heikkoa myyntiä osaamattomalla tiimillään ja myyjä perustelee heikkoa myyntiä huonolla tuotevalikoimalla. Aina löytyy kymmeniä syitä joka asiaan, jos haluamme niitä kaivaa. Syitä, jotka eivät tule koskaan muuttumaan.

Ainut asia mihin meillä on täysi valta on oma toimintamme. Haasteen tai ongelman kohdatessa voimme aina muuttaa omaa toimintaamme. Voimme aina kääntää katseen itseemme ja miettiä mitä minä olisin voinut tehdä toisin? Miten minä voisin olla parempi esimies, että tiimini osaisi myydä? Miten minä voisin olla parempi myyjä, jotta asiakkaat ostaisivat tuotteita?

Oleellista ei ole minkä virheen tai haasteen olet kohdannut vaan miten reagoit sen kohdatessasi. Syytätkö virheistä muita vai uskallatko katsoa peiliin ja onko sinulla tarpeeksi tahtoa korjata ne? Virheet ja haasteet kuuluvat aina osaksi kehitystä. Virheet osoittavat meille missä meillä on vielä kehitettävää. Kun uskallamme kohdata virheet ja kantaa vastuun, paljastamme itsellemme omat kehityskohteemme. Olemme askeleen lähempänä kehitystä, kun tiedostamme omat taitomme myös objektiivisesta näkökulmasta.

Ei ole mitään hävettävää siinä, että myöntää olleensa väärässä. Siinähän tulee vain sanoneeksi, että on tänään viisaampi kuin edellisenä päivänä.— Jonathan Swift

4. ÄLÄ ODOTA SEURAAVAA HETKEÄ. OIKEA HETKI ON JUURI NYT!

Epävarmuus on mielenkiintoinen mielentila. Se osaa olla niin hallitseva, että jätämme tekemättä asioita, jätämme toteuttamasta itseämme. Hukutamme jälleen itsemme tekosyihin miksi nyt ei ole oikea aika.  Oletko koskaan kuullut kenenkään kertovan ” päätin alkaa toteuttamaan itseäni, kun tuli oikea hetki.”
– En minäkään.
Oikeaa hetkeä ei tule, oikea hetki on. Oikea hetki on, kun me päätämme sen olevan. Jos jäämme odottamaan milloin olemme valmiita, on vaarana jäädä paikoilleen odotukseen. On hyvin helppo käsittää, että paikoillaan olevassa odotuksen tilassa yksikään meistä ei voi kehittyä. Oma kehitys ja edistyksen seuranta ovat kaikista tärkeimmät motivaattorit työelämässä.

Motivaatio on meidän kaikkien käytössä oleva supervoima.

Valinta lähteä yrittäjäksi ei suinkaan ollut helppo.  Vaikka sisälläni oli suuri palo yrittäjyyttä kohtaan, silti päätös pelotti. Pelotti epävarmuus tulevaisuudesta. Pelotti olenko riittävän hyvä, pelotti mitä muut ajattelevat, pelotti, jos epäonnistun. Epäonnistumisen pelko estää meitä tekemästä monia asioita, olemme itse itsemme jarruttajia. Suurinta epäonnistumista kuitenkin on, ettei anna unelmilleen mahdollisuutta toteutua.

Olen äärimmäisen kiitollinen, että uskalsin seurata unelmiani. Jokainen suljettu ovi on tarjonnut uuden isomman oven auki. Aina muutos ei ole helppo, mutta se on välttämätön kehityksen kannalta. Oman yrityksen perustaminen on ollut yksi isoin motivaattori minulle koko työurallani. Tämän unelman saavuttaminen on pysäyttänyt ja tuonut kiitollisuuden tunteen kaikkiin päiviini. En olisi saavuttanut tätä päämäärää ilman jokaista kokemaani kokemusta. En ilman jokaista virhettä, haastetta ja epäonnistumista mitä olen kohdannut. En ilman jokaista ajatusta ja ideaa mitä olen jakanut ja vastaanottanut. En ilman motivaatiota. Motivaatiota olla parempi.

Team Motimate on urallaan vasta alussa, mutta motivaatio olla alansa paras on jokaisella. Visio siitä, missä tai kuka me haluamme olla, on suurin voimamme mitä meillä on.

Team Leader, Maria Korpisalo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka minä olen?

32v, unelmoija, yrittäjä, toimitusjohtaja ja ennen kaikkea esimies!

Uskon, että onnelliset työntekijät tuovat onnelliset asiakkaat. Tämä ohjenuora ohjaa minun päivittäistä työtäni. Yrittäjänä tietenkin tavoittelen liiketoiminnan kasvua ja sen voin saavuttaa vain keskittymällä työntekijöihimme.

Ihmiset ovat kaiken menestyksen takana. Ilman oikeita ihmisiä, ei hienoinkaan, isolla rahalla tuotettu liikeidea erotu enää markkinoilta. Se on aivan liian helppoa, tylsää ja kaikkien saatavilla. Sen vuoksi, me tarvitsemme tänä päivänä yhä enemmän parempaa johtamista, mahdollistavaa johtamista. Paremmalla johtamisella voidaan parantaa ja kehittää mitä vain! Tästä syystä esimiehenä kehittyminen on minulle jatkuva prosessi, joka ei koskaan saa päättyä.

Tervetuloa jakamaan ajatuksia esimiestyöstä!
Maria Aleksiina