Marian blogi

Onko sinulla aikaa keskittyä työhösi?

Kuinka usein olet törmännyt työpaikkailmoitukseen, jossa haetaan jokapaikanhöylää, joka pystyy toimimaan hektisessä työympäristössä tehden montaa asiaa yhtä aikaa? ”Etsimme nyt joukkoomme nopeatempoista ja vaihtelevaa työtä arvostavaa jokapaikanhöylää.” Tai vastaavasti törmännyt hakemukseen jossa hakija ylpeänä esittäytyy ”Hei, täällä todellinen jokapaikanhöylä tarjolla!”

Ennen minunkin työpäivät muodostuivat päällekäisistä työtehtävistä ja montaa asiaa todellakin piti kyetä tekemään yhtä aikaa. En ollut mitenkään speciaali tapaus, olin aivan perinteinen jokapaikanhöylä mitä nykyajan työelämä metsästää joka hetki. Tällä tavoitellaan tehokasta, nopeaa ja tuloksellista toimintaa, kun yksi työntekijä kykenee tekemään useita tehtäviä samanaikaisesti. Tuntibudjetit ovat rajalliset ja omistajat odottavat tulosta, nopein keino tehostaa toimintaa on lisätä yhden työntekijän to do-listaa.
Vai onko se kuitenkin vain pinnallisin keino?

” Jokapaikahöylä on kuin yleistyökalu jossa on monta työkalua, muttei yhtäkään hyvää. ”

Wikipedia kuvaa jokapaikanhöylää seuraavasti;
Jokapaikanhöylä kuvaa ihmistä, joka osaa monia taitoja olematta silti mestari missään niistä. Henkilö on yleispätevä muttei spesialisti; kuten 10-ottelija joka kilpailee 10:ssä lajissa, muttei koskaan voittaisi ketään; tai yleistyökalu jossa on monta työkalua, muttei yhtäkään hyvää.

Myymäläpäällikön työ on miltei jokaisessa myymälässä kaksijakoinen työrooli. Toimitaan sekä myyjän, että esimiehen roolissa. Aluepäällikön työ on puolestaan kolmijakoinen rooli, samaan aikaan johdetaan myymäläpäälliköitä, toimitaan myymäläpäällikkönä sekä myyjänä. Ja, jos avataan pelkästään myyjä-työnimikkeen sisällä olevia työtehtäviä niitäkin on lukuisia. Usein myyjät vastaavat myynnin ja asiakaspalvelun lisäksi tilauksista, esillepanoista, kampanjoista ja kuorman purusta. Haaste ei suinkaan synny siitä, että tehtäviä olisi liikaa vaan siitä, että niitä johdetaan tekemään samanaikaisesti. Nimenomaan johdetaan tekemään samanaikaisesti.

Malli tämän ihannointiin luodaan jo siinä vaiheessa, kun esimiestyö on vain yksi ranskalainen viiva myymäläpäällikön tehtävälistalla. Nykymaailman hektisyys pilkkoo keskittymistämme osiin niin, ettemme enää tunnista asioiden tai tehtävien ydintä. Johdon vastuulla on pitää kiinni selkeistä työrooleista ja johtaa tuloksellista toimintaa. Miksi palkkaamme päälliköitä, jos emme anna heille aikaa keskittyä esimiestyöhön? Itselleni tämä viestii siitä, ettei yrityksessä tällöin nähdä hyvän esimiestyön vaikutusvaltaa. Ja jos ei nähdä hyvän esimiestyön vaikutusvaltaa, ei myöskään arvosteta työntekijöiden hyvinvointia. Miten esimies, joka on vain puolittain läsnä esimiestyölle voisi olla innoittava ja inspiroiva voima työntekijöilleen?

” Mitä tapahtuisi, jos oikeat työntekijät olisivat oikeasti oikeilla paikoilla? ”

Yhä useammassa työpaikkailmoituksessa on liuta asioita, joista kuuluu suoriutua. Voisimmeko olla rakentamassa työkulttuuria, jossa vähemmän olisi todella enemmän?
Myymäläpäällikkö keskittyisi toimimaan esimiehenä. Visualisti keskittyisi toimimaan visualistina. Myyjät keskittyisivät toimimaan myyjinä. Avustaviin työtehtäviin olisi avustavat työntekijät, kuten nuoret innokkaat alan aloittelijat. Voisiko meillä olla työpaikka, jossa jokaisella on oma työrooli ja mahdollisuus suoriutua siitä erinomaisesti? Ei siis olemalla yleistyökalu, vaan erityistyökalu juuri siihen erityiseen tehtävään? Voisiko meillä olla työpaikka, jossa jokaisella on mahdollisuus keskittyä tekemään sitä mihin hänet palkattiin? Keskittyä olemaan esimies tai keskittyä olemaan myyjä. Mitä tapahtuisi, jos oikeat työntekijät olisivat oikeasti oikeilla paikoilla? Uskommeko todella, että olemalla jokapaikanhöyliä saavutamme parhaan tuloksen?

” Lisää työtehtäviä ei tarkoitakkaan lisää tehokkuutta. ”

Usean asian tekeminen yhtä aikaa ei lisää tehokkuutta vaan itseasiassa ohjaa meidän suorituskyvyn hyvin suoraviivaisesti laskusuuntaan. Asiaa on tutkittu paljon ja siitä on helposti saatavilla infoa. Kaikki tutkimukset osoittavat samaa. Huomio jakautuu niin moneen osaan kuin työtehtäviä on, jolloin työteho laskee samansuuntaisesti. Hajaantunut mieli häslää ja hortoilee, eikä suinkaan ole aidosti läsnä vuorovaikutustilanteessa, vaikka silmät ja suu liikkuvat. Päällekäisiä työtehtäviä on vain yksinkertaisesti liikaa. Kaikista tiedoista ja tutkimuksista huolimatta me pidämme lujasti kiinni uskomuksesta, että on tehokasta ja tuloksellista, suorastaan sankarillista hoitaa useaa asiaa yhtä aikaa. Työpaikan kingi on Mervi, joka pystyy samalla palvelemaan asiakkaita, tekemään täydennystilauksia ja kouluttamaan puhelimitse uutta työntekijää. En väitä, etteikö Mervi olisi kova tekijä, mutta voisiko hän olla vielä parempi keskittymällä yhteen asiaan kerrallaan? Voisiko 100%:n keskittyminen tuoda kuitenkin 100%:n tuloksen? Voisiko sittenkin olla tuloksellisempaa lisätä työvoimaa sen sijaan, että luomme kaksi-jopa kolmijakoisia työrooleja?

” Kiire ei lisää kiirettä vaan päällekäiset työtehtävät tekevät sitä. ”

Minun johtamisfilosofian voisi nykyään kiteyttää kahteen sanaan; häsläys veks!
Toimiva työkalupakki sisältää jokaisen erityistaitoja, ei yleistyökaluja. Jokainen keskittyy kehittymään työroolissaan, ei kahdessa tai kolmessa vaan siinä erityisessä yhdessä, johon hänet on huolella valittu omien erityistaitojen kautta. Samanaikaisuus ei ole arvostettu ominaisuus vaan varoitussignaali häsläyksestä. Varmistaaksemme asiakkaillemme laadukkaan toiminnan ja palvelun, meillä ei häslätä, meillä keskitytään. Häsläys veks!

Lisää työrooleista aiemmassa julkaisuissani:  Työroolit hukassa

 

Maria Korpisalo,

Team Leader
maria@motimate.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka minä olen?

32v, unelmoija, yrittäjä, toimitusjohtaja ja ennen kaikkea esimies!

Uskon, että onnelliset työntekijät tuovat onnelliset asiakkaat. Tämä ohjenuora ohjaa minun päivittäistä työtäni. Yrittäjänä tietenkin tavoittelen liiketoiminnan kasvua ja sen voin saavuttaa vain keskittymällä työntekijöihimme.

Ihmiset ovat kaiken menestyksen takana. Ilman oikeita ihmisiä, ei hienoinkaan, isolla rahalla tuotettu liikeidea erotu enää markkinoilta. Se on aivan liian helppoa, tylsää ja kaikkien saatavilla. Sen vuoksi, me tarvitsemme tänä päivänä yhä enemmän parempaa johtamista, mahdollistavaa johtamista. Paremmalla johtamisella voidaan parantaa ja kehittää mitä vain! Tästä syystä esimiehenä kehittyminen on minulle jatkuva prosessi, joka ei koskaan saa päättyä.

Tervetuloa jakamaan ajatuksia esimiestyöstä!
Maria Aleksiina