Marian blogi

Esimies, tekotyö turhauttaa!

Olin hämmästynyt, minkä reaktion lentävä lauseeni sai aikaan viime palaverissa. Puhuin kehittymisen merkityksestä ja totesin huomaamattani; ”se mikä ei kasva, kuolee pois.” Tietenkään minulla ei ollut aikomusta käyttää noin rajua vertauskuvaa, mutta impulsiivinen tilanne ajoi minut siihen. Hyvä niin! Tämä lause sai yrityksemme sisällä ajatukset virtaamaan ja siitä oltiin vielä puhuttu työntekijöidemme kotonakin. (Toivottavasti siis tämä blogi-postaus tavoittaa myös tiimini perheenjäsenet, jotta kova kielenkäyttöni ei herätä vääriä mielikuvia) Yllätyin siitä, miten suuren positiivisen reaktion lause sai aikaansa. Kuin kehitys olisi uusi termi koko työelämässä. Miten asia, mikä on näkyvin osa elämässämme, oli niin uutta? Miten työ, jota olit kulkenut, muuttuikin yhtäkkiä tekotyöksi?

Maailma ei pysy paikoillaan. Taaksepäin ei voi mennä, tie edessä on vain avoinna. Ei ole kelloa tai kuukautta, jossa numerot eivät kasvaisi. Ei ole vuotta, jossa numerot laskisivat. Ei ole ikää, joka olisi pysähtynyt. Aika kulkee koko ajan ja me kuljemme sen mukana. On luonnotonta ettemme kasvaisi ja kehittyisi. Kaikessa on kyse eteenpäin menosta.

”Kehitys ei ole pelkkä kaunis kertakäyttösana työelämässä”

Meistä jokainen haluaa kulkea eteenpäin, se on meidän luonnollisin olotila. Me tarvitsemme kehitystä. Tarvitsemme sitä yksilöinä ja tarvitsemme sitä yrityksenä. Jotta organisaatio voi kehittyä, on sen yksilöiden kehityttävä. Työsopimuslaki määrittää työnantajan velvollisuudet; yleisvelvoite on juurikin edistää työntekijän työssä suoriutumista ja ammatillista kehitystä. Toteutuuko tämä käytännön tasolla työntekijälle saakka? Miksi niin moni näkee luvut, joita kehittää, mutta unohtaa ihmiset niiden takana?

”Ilman tyytyväisiä työntekijöitä, ei ole tyytyväisiä asiakkaita”

Yrityksellä menee juuri niin hyvin kuin sen työntekijöiden työasenne on. On naiivia väittää mitään muuta. Tutkitusti ihminen on luovempi ja tuotteliaampi olleessaan onnellinen ja arvostaessaan esimiestään ja organisaatiotaan. Vipu heijastaa tyytyväisyys yrityksen tuottavuuseduksi on esimiehen ja johdon käsissä. Miten luomme työyhteisön, mikä motivoi itsessään työntekijää? Ei ole yllätys, että paras tapa motivoida ihmistä on edistää kehitystä. Kehitys ei ole pelkkä kaunis kertakäyttösana työelämässä; kehitys on esimiehen tärkein työväline tulokselliseen toimintaan.

”Tekotyöllä haetaan nopeaa tulosta ilman vastuuta työntekijöistä”

Tekotyö tähtää pinnallisin keinoin tavoitteisiin. Tekotyöllä haetaan nopeaa tulosta ilman vastuuta työntekijöistä. Tekotyö on kuin näytelmä, jota kukaan ei halua näytellä eikä varsinkaan katsoa. Tavoite sokaisee ja ajaa merkityksen ohitse. Merkityksen miksi me teemme tätä työtä. Mitä me haluamme saavuttaa? Hetkellisen onnistumisen yhden kuukauden myynnissä vai kenties kehittää myyjiemme ammattitaitoa ja lisätä myyntiä sitä kautta? Johdon kiitoslauseet yrityksen virkistyspäivässä valuvat tyhjille korville, jos teot eivät vastaa sanoja. Johtaja, joka ei excel-taulukoiltaan näe ihmisiä, lienee syytä pysähtyä ja pohtia miten voi kehittää esimiestaitojaan saavuttaakseen budjetit. Vipu, jota jokainen johtaja etsii, on hänen omassa kädessään. Ilman tyytyväisiä työntekijöitä, ei ole tyytyväisiä asiakkaita.

Yrityksemme tärkein ja ensimmäinen arvo on kehittyminen. Kehittyminen koskettaa meistä jokaista ja etenkin minua. Johtaja on se, joka on vähiten valmis tästä ikuisuuteen.

 

Maria Korpisalo
Motimate
Toimitusjohtaja
maria@motimate.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka minä olen?

32v, unelmoija, yrittäjä, toimitusjohtaja ja ennen kaikkea esimies!

Uskon, että onnelliset työntekijät tuovat onnelliset asiakkaat. Tämä ohjenuora ohjaa minun päivittäistä työtäni. Yrittäjänä tietenkin tavoittelen liiketoiminnan kasvua ja sen voin saavuttaa vain keskittymällä työntekijöihimme.

Ihmiset ovat kaiken menestyksen takana. Ilman oikeita ihmisiä, ei hienoinkaan, isolla rahalla tuotettu liikeidea erotu enää markkinoilta. Se on aivan liian helppoa, tylsää ja kaikkien saatavilla. Sen vuoksi, me tarvitsemme tänä päivänä yhä enemmän parempaa johtamista, mahdollistavaa johtamista. Paremmalla johtamisella voidaan parantaa ja kehittää mitä vain! Tästä syystä esimiehenä kehittyminen on minulle jatkuva prosessi, joka ei koskaan saa päättyä.

Tervetuloa jakamaan ajatuksia esimiestyöstä!
Maria Aleksiina